lørdag 9. august 2008

Erfaringer fra Raceweekend 08

Distanseseilasen fredag (Kopervik - Hgsd)
Startlinja ble lagt øst-vest ved Kopervik, midt i Karmsundet. Med vind NNV var BB bøye klart foretrukket. Ettersom en ren turklasse skulle starte før oss ble det litt rot med å forstå startsignalene der det på toppen av det hele ble benyttet feil signalflagg. (Det sto signalflagg I på 4 og 1 minutter i seilingsbestemmelsene mens P ble benyttet.) Vi fikk derfor en direkte overraskende start, med dårlig plassering.

Det blåste stikker og strå, i.e. 8-11 m/s. Med kun 4 i båten (Leif Terje, Ståle, meg + Torsten, som aldri hadde seilt tidligere) valgte vi konservativ seilføring med Genoa #3 og 1 rev i storen. Vi brukte lang tid for å få korrekt fasong i storseilet. Jeg fikk det til etterhvert, men det er best om mannskapene også lærer dette. Det er tydelig at vi må trene på reving slik at alle kan utføre det. (Vi bør også sette seilet med omhu slik at det er lett å få fasong etterpå.)

Når det blåste som verst var seilføringen OK, men kanskje burde vi hatt to rev i storen da, for bedre balanse? I perioder blåste det ned mot 5-6 m/s. Da gikk det fryktelig saaaaakte for oss.

Dersom vi hadde hatt et par flere trente mannskaper i båten (på rekka), så hadde vi valgt mer offensiv seilføring. Twistet G2 med to rev i storen ville nok vært raskere om vi hadde et par til på rekka? Vi klarte oss likevel bra, og fikk en 4. plass av 12 startende. Slett ikke verst!

Distanseseilasen lørdag (Ramsholmane på Sletta)
Før start var vi i tvil om seilvalg, men ettersom vi målte 7 m/s ute i havgapet gikk vi for konservativ seilføring med G2 uten rev i storen. Vi var kun fire i båten (Anders, Ståle, Leif Kåre og meg) og kunne dermed lettere håndtere eventuelt økende vindstyrke.

Det ble spinnakerstart i år også. Med relativt kort startlinje og 45 båter ble det en smule hektisk. Vi startet sent, unngikk trøbbel, fikk fri vind og kom brukbart ut av det hele. I 5-6 m/s vind håndkjørte vi uten spinnakerbom for lettere å kunne jibbe oss ut av trengte situasjoner. Vi jibbet greit, tok opp G2 og tok ned spinn tidlig. Tapte litt på det, men hadde full kontroll hele tiden.

Slagene gikk meget bra nordover. Vi tapte til tider mye når vinden seg ned mot 5 m/s, var på nippet til å sette G1, men valgte å kjøre konservativt. Like ved toppmerket klarte vi å ta igjen flere båter som lå før oss og fikk gleden av å lede en gruppe i nedoverbakkene. Skarp skjæring, med AWA 70', gjorde at det var bare såvidt vi klarte å gå med spinn. Det var jobbing i hver eneste dønning for å holde høyden og unngå broach. Når vinden seg opp mot 7 m/s falt vi av litt for å beholde kontroll. Her seg vi bra fra båtene bak.

Jibben rundt Kråkene lykt gikk bra i bølgene og spinnleggen inn langs Vibrandsøy gikk også bra. Til tross for at SB sa at målgang var Risøy vest, så var den Risøy nord. Dermed måtte G2 opp og spinn ned på skarp skjæring. Det gikk bra det også. Alt i alt må vi ha seilt ganske bra ettersom det holdt til en 5. plass i klassen og til 15. plass av 45 overall!

Etter min oppfatning gjorde vi kun minimale feil, f.eks. en litt vel konservativ start, et vindskift vi burde gått 3-4 minutter på, og konservativ seilføring. Men, med kun 4 i båten ville det kunne blitt hektisk om vi hadde valgt G1 og vinden hadde øket. Forøvrig gjorde vi en hel masse rett, og å havne som nr 15 av 45 overall er meget bra!

Hovedkonklusjoner
Lange seilaser er noe av det beste for å lære seiling godt. Man får trent på mange slag, lange spinnakerlegger i bølger, etc. Jeg håper derfor at dere allerede nå kan blinke av Høstsprøyt og Adventseilasen på kalenderen. For teamet er det også slik at vi kan seile mer offensivt, med bedre resultat, om flere er med. (Ta dere tid til en titt på linkene på høyre del av blogsiden her. Der er det mye nyttig om både det ene og det andre.)

Takk for innsatsen Leif Terje, Torsten, Ståle, Leiv Kåre og Anders

Ingen kommentarer: