søndag 10. juni 2007

1. plass etter 10 timers seilas "Karmøy rundt" !

Knallstart (ikke OCS)! ====>

Bra jobbing av Anders på baugen ved timingen opp til linja. Så fulgte kniving der AGA for det meste holdt teten fram til Moksheim brygge. Der la vi dem definitivt bak oss, klarte med gode slag (Leiv Anfin og Jon) å ligge i nordgående strøm og økte ledelsen til hele flåten opp til Nordre Moldskjær. Så kom AGA for fullt med spinnaker, men gikk for nær land ved Åkra der det var mindre vind. De raske X-35ene tok oss også igjen litt for tidlig og 2 av dem hadde et par minutters ledeles på oss i korrigert tid etter 5 timer seiling. (Takk til Kjell Welde for bra bilde fra starten.)

Spinnakerkjøring i bølger var interessant! Vi valgte å styre på AWA ca +- 160 grader og jibbe oss sørover. Bra jobb av Anders og Arne Kristian med jibbingen av spinnakeren i bølger og opp mot 7 m/s TWS. På bb halser var det ikke så vanskelig å få spinnakeren til å stå fint. På stb halser derimot var dette til tider vanskelig i bølgene. Vi valgte da å styre med/mot bølgene slik at vi holdt trykket i spinnakeren mens Jon og Leiv Anfinn kjørte spinnakeren meget bra. Det virket å gi god fart med denne vind/bølgeretningen.

Anders gjorde en god jobb ved PC'en for å sikre oss at vi ikke gikk på grunn - noe hele fire andre båter gjorde på regattaen(!) Ved Sandve manglet vi kun 50 m på AGA og vi passerte dem 15 minutter før runding av sørvestre hjørnet av Karmøy. Frimann og Finesse plukket oss deretter opp, men vi hadde fortsatt hhv 2 og 5-6 minutters ledelse korrigert på dem. Disse tre båtene seg sakte i fra ved Skudenes og senere oppunder land i nesten vindstille. Vi passerte AGA når de satt i et vindhull, som vi etter hvert også ble offer for i en times tid! Vi fikk kontakt og måtte dytte dem forbi oss da vi uten styrefart rekte på hverandre. Finesse og Frimann taklet disse forholdene bedre, og dro i fra oss hele tiden.

Så fikk AGA vind i seilene litt før oss, og seg sakte fra oss opp til mållinja der de var en snaut minutt før oss i mål, se KS' hjemmesider. For å ha slått oss måtte de med lystall 1,16 ha kommet i mål drøyt 15 minutter før oss. AGA vant klasse III. Vi vant klasse II samtidig som vi slo alle de raskere båtene i klasse III, inkludert AGA! Overall ble vi dermed nr 6, kun slått av de 5 vesentlig raskere båttypene i klasse IV.

Jon og jeg vasket båtens vannlinje dagen før start. (I badebukse og med 13 grader i sjøen måtte jeg overlate mesteparten av jobben til Jon i tørrdrakt.) Videre lastet vi minst 150 kg unødvendige ting og tang over i hans bil - en vekt som ville redusert vår hastighet med innpå 0,5% ihht avanserte likninger for å estimere båters lystall/hastighet. (Takk til Jon som stiller bilen til disposisjon for lagring av disse greiene et par uker til tirsdagsserien er over!) Det er små marginer her. Vi slo Coquette med 06:10 korrigert tid, hvilket kun er 0,92% mer tid enn oss. Så, vasking, rydding, skikkelig vektfordeling på rekka, humor, fokus og topp seiling var helt nødvendig for å sikre klasseseieren !

For et år siden hadde vi et par seilaser der vi ble sist og nest sist. På "Høstsprøyt" ble vi nr 3, slått av AGA og Coquette. Vi hadde ingen seire før vi holdt unna såvidt for AGA på korrigert tid på 5. tirsdagsseilas med de gamle seilene for halvannen uke siden. Med de nye seilene på 6. seilas hadde vi god margin på AGA. Det som gjenstod etter dette var å kunne slå Coquette. Det gjorde vi i på "Karmøy rundt". Så, dette må vel sies å være vårt definitive gjennombrudd !

Flott innsats Jon, Leiv Anfin, Anders og Arne Kristian!

Ingen kommentarer: