søndag 8. juni 2008

2. plass på Karmøy rundt !

Kjempestart igjen!
Vi gikk på STB halser og slo til BB like ved staken på Ytre Gofarnesgrunnen og gikk over linjen 4-5 sek etter startsignalet! Men, den svake vinden som krevde windseeker økte umiddelbart slik at vi måtte skifte seil til Genoa 1. Vi tapte litt på det, men var likevel 2. båt ved passering Hydro 20 s bak Lillefix og 5 s før Criado.

Slagduell i år også
I år som i fjor ble det slagduell om ledelsen nordover. Vi la imidlertid Lillefix definitivt bak oss like etter Husøy, og ledet klart nordover til Haugesund. De kom imidlertid sterkt på slutten og rundet Nordre Moldskjær varde kun 4-5 båtlengder bak.

Standardruten til passering Feøy
Vi gikk deretter standardruten like sør for grunnen på 1,2 m og kunne sette spinnaker etter runding av skvalpeskjæret NNV for Flatskjær. Vi passerte like vest for Helganesboen på fin skjæring sørover i NV vind. Her seg Lillefix stadig innpå og passerte etterhvert i le.

Strategisk bommert
Sist år svarte det seg å gå utenfor Ryvingen ved Åkra. Da var vinden mer NNV. Vi valgte dette i år også, men ved TWA = 120º ble det for skarp skjæring. Hadde vi valgt å gå inn til Åkra, så hadde vi hatt TWA = 130º. I etterkant her jeg målt at vegen rundt er 0.3 nm for lang. Med 6 kn fart tar det 5 min. I tillegg vil vi på polardiagrammet lett se at det vi tjener på fartsøkningen ved TWA = 120º taper vi med renter når vi senere går ned på TWA = 150-160º for å komme oss inn til sydspissen av Karmøy igjen. Den medstrømmen vi satset på utenfor Ryvingen uteble, og vi seilte der tidvis i motstrøm og bølger som gjorde det vanskelig å få spinnakeren til å trekke skikkelig. Lillefix forsvant totalt etter dette, samt at Frimann, Hazel og Criado også passerte oss. Vi må ha tapt minst 6 min. på å gå utenfor Ryvingen. En av grunnene til å ikke gå innenfor er alle grunnene. Jeg er litt redd dem når vi går for spinnaker. Men, ihht Niels Jan (Frimann), så er leia helt inne ved moloen på Åkra egentlig ganske grei, og godt merket med staker og lateralmerker (de grønne og røde). Det ser bare så trangt ut på kartet ...
Lærdom: Vi må ikke gå høyt når snareste veg likevel går høyere enn beste "nedoverbakke-VMG-TWA". Når X-35'ene, som normalt har behov for å skjære mer enn oss går inn ved Åkra, da bør i alle fall vi gjøre det. (Dette visste vi selvfølgelig fra før, men nå har vi LÆRT det "by hands on experience" :-)

Hektisk rundt sydspissen
Vi jibbet i økende vind like nord for Jarsteinen. Her måtte vi gå ganske platt på BB halser før vi kunne skjære inn rundt Vindballen og Flaggholmene. Uten Inger Lise på PC'en ville dette ha vært skremmende. Vinden pep opp over 9 m/s i perioder etter dette, og på skarpe kurser var vi nær ved å broache flere ganger. Vi måtte opparbeide høyde når vinden gav seg for å kunne falle av i de verste vindråsene. Vi klarte oss utmerket, men i så trangt farvann var altså dette en stressopplevelse for skipperen:-) Vi fikk tatt ned spinn relativt greit i le av Genoa 2. Criado holdt imidlertid følge, og passerte oss.

I den sterke vinden satset vi på seilskift igjen
Vi hadde forberedt dette ved å sette Genoa 1 i STB spor og STB krok. Genoa 2 ble satt på innsiden og skjøtet foreløpig slik at vi kunne skyve fram skjøtepunktet. Vi tapte ikke mer enn 30 sekunder på dette vil jeg tro. Etterpå seilte vi meget bra på 2'eren og tjente utrolig masse på dette, passerte Criado og dro fra dem med 6 minutter inn mot mållinjen.

Kjempebra innsats av alle!
Boat handling'en gikk meget bra. Det ble mye seilhåndtering, etc på denne regattaen. Men, det løste vi også meget bra. Så det var kjekt å se at vi med gjester i båten klarte oss så bra gjennom hele seilasen. Vi vet jo alle hvordan det er å komme i en seilbåt med massevis av forskjellige tauer der man "i hytt og pine" skal dra i / ikke dra i, løsne, winche, ... noen tauer mens andre må man for all del ikke røre... På tross av omvegen vi tok, ble vi nr 2 av 8 i klassen, kun slått med 2 min 7 sek av Criado! Vi var mindre enn 3 minutter bak 2. plass overall og hadde snaut 7 min opp til 1. plass overall. Vi må har derfor ha seilt meget bra samlet sett!

Takk for flott innsats
Uten gjestene hadde vi slitt voldsomt med seilskift, opp/ned med spinnaker, etc, og måtte vi ha seilt langt mer konservativt. Takk for innsatsen Jon Egil, Kristian og Eirik. Jeg håper dette gav innsikt i seiling på litt avansert plan. Lina, Inger Lise og Leiv Anfin, dere gjorde en kjempeinnsats!

Flott arrangement
Så er det bare å gratulere Gunnar&co og de andre på topp overall (Odd-Bjørn &co, Nils Jan &co, ...). De gjorde de riktige valgene, og det lønner seg alltid. Og, til slutt, en takk til gutta boys i Karmøy seilforening som både arrangerte flott regatta og fikset grillmat til oss etterpå !

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hei Torgrim

Vil bare takke for en kjempeopplevelse, noe både du, mannskapet, omgivelsene og værgudene bidro til. Denne regattaen kommer jeg til å huske lenge!!

mvh Leiv Anfin

Anonym sa...

Turen var fantastisk!!! Nydelig ver og godt lag=) Synd me rota oss ut på kvalsafarie.. men.. Me tok oss bra inn igjen!

Inger Lise