tirsdag 6. mai 2008

Resultat 2. tirsdagsseilas

Bane C Igjen var bane C et opplagt valg i NNV 4-6 m/s. Det var høytrykk (ca 1023 mbar) og som forventet meget stabil vind, men litt mer tendenser til vindskift denne gangen (2. unnabakke). Kanskje det noe svakere høytrykket kombinert med noe svakere vind enn 1. seilas gjorde at soloppvarmingen over Karmøy fikk litt mer innflytelse? Tvann og Tluft var heller ikke så forskjellige som sist.

Knallstart igjen! Vi fikk gått opp linja 3 ganger og slo fast at BB merke var litt foretrukket. Vi fikk full fart inn og passerte BB merke litt før og i le av Curium ved -20 s. Vi truet dem opp mot linje, falt av litt uten å presse dem over (jeg var snill der :-), og fikk en pangstart midt på linja. Vi gikk litt høyt, og presset AGA til å slå slik at de måtte dykke 3-4 andre STB båter.

Slagene gikk bedre Det er tydelig at de nye i båten får mer tak på slagene etter hvert, selv om vi fortsatt taper litt mer enn nødvendig i slagene. Øvelse gjør mester, og vi forbedrere oss raskt.

1. oppoverbakke Her kom vi til slutt i den situasjon at vi på BB måtte dykke Criado. De gikk meget bra. En grunn til at de fulgte så bra var nok at vi ikke hadde stramt nok storseilfall og slet litt med fasongen i storen og tapte litt på farten. Videre må jeg ha mer fokus på ror og mindre på organisering for neste slag, etc. Når ting går mer automatisk skal vi få dette på plass.

1. toppmerke Gitt den tiden vi trenger på å organisere bras, opphal og skjøte på spinn samt opphal og nedhal på spinn.bom hadde vi en alt for kort siste BB legg opp til merket. Vi var derfor sent oppe med spinn, og Criado passerte oss mot fyrlykta. (Her kan vi lære å gjøre klar det som kan være klar tidlig.)

1. nedover og bunnmerke Her klarte vi å komme fri fra Criado og hadde en brukbar ledelse på dem ved bunnmerket. Ved nedtak av spinn.bom og jibbing de siste 60-70 m inn mot merket på BB halser klarte vi å få spinn mellom forstag og mast. (Her må vi være mer våkne og dreie spinn rundt mot STB side kjappere.) Da måtte vi bare få ned spinn raskt, og opp med genoa. Dermed var fartsoverskuddet borte, og vi seg sakte inn mot merket. Der tapte vi en del ettersom det tar lang tid å bygge fart igjen etter en sakte merkerunding når vi havner i fisen på andre båter som passerer oss på utsiden. Dermed var Criado igjen i hælene på oss - og Curium dro veldig fra oss. (Her må vi studere teoripresentasjonen, og hva som skal skje med spinn. når vi jibber.)

2. oppover og toppmerke Her fikk vi strammet storseilfallet og justert skjøtepunktene på Genoaen for litt mer vind. X-35'ene hadde oppdaget at det gikk raskest oppover på vestsiden. Det fikk ikke vi med oss. Forøvrig gikk denne leggen brukbart. Vi overstod toppmerket en del grunnet bølger fra en stor båt, og tapte litt på det. På den annen side fikk vi roen til forberedelser av spinn.setting på BB side. Spinn. var prebraset til spinn.bom ved forstag, strukket litt bak med skjøtet og heist 2 m like før runding. Spinn.bom, opphal og nedhal sto riktig. (Eneste lille minus var vel at vi braset ut spinnbom m. spinn.hjørne et par meter 15 s før runding. Dette fikk vi heldigvis sluppet fram igjen kjapt.) Etter runding i bånn gass (med fin skjøting av genoa og storseil satte vi spinn på rekordtid og dro kraftig fra Criado etter runding i bånn gass. (Tenk gjennom alt vi gjorde riktig her, for dette var nær 100% klaff!)

2. nedover Her forsøkte vi å holde oss i vindråsene, og gikk bra nedover. Vi fikk et kraftig løft som vi jibbet på - og for noen jibber! Vi holdt spinn full i de fleste jibbene og jibbet uten å tape fart i det hele tatt. Har er vi virkelig blitt gode nå under slike vindforhold! (Tenk også her gjennom alt vi gjorde riktig (genoa litt opp, ... ...) !)

Resultater: Resultatene finner dere på Karmøy seilforenings hjemmesider. Curium var 63 s før oss på korrigert tid og Criado var 32 s før i mål! Det var altså kun 56 s fram til 1. plassen i klassen! (Og, vi dro omtrent halvannet minutt fra Criado på 2. runde, så den gikk rimelig fort !)

Hva gjorde vi bedre denne gang? Jeg ber alle som var med om å tenke på følgende:
- Hva gjorde vi bra på denne seilasen?
- Hva kan med fordel forbedres litt?

Vi seilte på mange måter bedre på denne seilasen enn den første. Så det er kun små justeriner som skal til for å seile 40-50 s raskere. Og da er vi like i hælene på Curium. Det skal vi klare !

Jeg vil be alle ta en titt i ro og fred på teoripresentasjonen. Nå kan vi kanskje flytte fokus litt mer over på dette samt hvordan spinnakeren må gå i jibbene? Jeg ber også alle om å studere "Race Boat Crewing"-DVD'en fra t2p.tv Når vi møter til neste seilas kan vi memorere innholdet i denne sammen, slik at vi henter fram igjen sentrale detaljer.

Jeg takker Leiv Kåre, Reidun, Inger Lise, Leif Terje, Ståle og Magne for en flott seilas igjen :-)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Eg e med! :)

Inger Lise

Anonym sa...

Jeg er med - Leif Terje

Anonym sa...

Er med eg og. Reidun

Torgrim Log sa...

Ståle blir med !

Anonym sa...

eg e med

Magne

Anonym sa...

Jeg stiller. Leiv Kåre